Etiketten Gildeleden

Het maken van wijn begint voor sommige wijnmakers in de hobbywijngaard, voor anderen met het verwerken van de vruchten (zoals appels of kersen), waarna door alle wijnmakers alle focus wordt gelegd op een zo optimaal mogelijk vinificatieproces. Maar het werk is eigenlijk pas echt af op het moment dat de wijn is gebotteld, de kurk netjes is afgewerkt met een capsule en het etiket op de fles is aangebracht.

Op het etiket probeert de wijnmaker iets over zijn wijn te vertellen. En vaak is dat meer dan alleen waar de wijn van gemaakt is, of wat het alcoholpercentage van de wijn is. Hier presenteren we een aantal van de etiketten die door onze gildeleden zijn, of worden gebruikt op hun flessen zelfgemaakte wijn.

“Vin Eckhart”

Clement van Oers is als medeoprichter van Eynthovinum het oudste lid van het gilde.

Het etiket van zijn ‘Vin Eckhart’, laat in het midden van de afbeelding het huis aan de Eckhartseweg zien waar Clement vele jaren zijn wijnen maakte, geflankeerd door een afbeelding van de “Oude Toren” aan de linkerzijde en de Onze Lieve Vrouwenkerk aan de rechterzijde (De Onze Lieve Vrouwenkerk is inmiddels afgebroken). De illustratie geeft de globale locatie van het huis van de wijnmaker weer door deze tussen de twee Eindhovense herkenningspunten weer te geven. De fraaie pentekening presenteert de drie gebouwen in een cartouche van rijk dragende druivenranken waarin ook het gildewapen van Eynthovinum een prominente plaats heeft gekregen.

Het ontwerp van het etiket stamt uit de tijd dat tekenen nog een echt ambacht was, waarbij men met een tekenpen en papier in de weer ging en computers geen hulp boden bij de realisatie. Gelukkig konden er wel kopieën/afdrukken van het origineel worden gemaakt om een serie etiketten te creëren. Het etiket is afgedrukt op lichtgeel papier en voorzien van een gegomde achterzijde waarmee het etiket op de fles kan worden geplakt. De details van de wijn werden in het daarvoor gecreëerde kader gekalligrafeerd.

“Van Litsenburg Wijnen”

Dat Ben van Litsenburg zijn wijnen maakt op het hoogste niveau van alle gildeleden is nu eenmaal een vaststaand feit. Hij doet dit in zijn appartement in het Porthos-gebouw bij winkelcentrum Woensel. Dat begint meestal ‘gewoon’ met een gisting in de huiskamer, waarna de wijn kan uitgisten en rijpen in de berging van Ben.

Een introductie door Ben:
Wijnmaken, een gezellige hobby! 

Mijn naam is Ben van Litsenburg, geboren 25 december 1947. Sinds september 2007 ben ik gepensioneerd en kwam daarom wat ruimer in mijn vrije tijd te zitten. In Groot Eindhoven las ik in 2009 een artikel over zelf wijn maken en geven van een cursus door het Bier- en Wijngilde Eynthovinum. Niet lang gewacht en mezelf opgegeven! Voor een luttel bedrag, ik dacht € 25,- , een cursus met alle ingrediënten. Het is zo goed bevallen dat ik ook gelijk lid ben geworden van het gilde. Ik maak nu ondertussen 8 jaar wijn met veel plezier. Allerlei soorten zoals vlierbloesem, vlierbessen, appels, druiven en kersen.

Als je dan een aantal flessen hebt gevuld wil je dat deze er ook leuk uitzien. Een krimpcapsule en een etiket maken de fles af. Zelf ontwerpen van het etiket is wel zo leuk. In mijn geval, ik woon in de woontoren van Winkelcentrum Woensel, vond ik de flat wel een leuk idee en maak al jaren gebruik hiervan. Afhankelijk van de wijnsoort pas ik de tekst en kleur hiervan aan.

Ik heb er een leuke hobby aan en niet te vergeten het wijngilde, van zo’n kleine 30 leden, draagt daar zeker ook aan bij. Per jaar 10 gildeavonden, kennis delen, gezamenlijk vruchten inkopen en verwerken komen daar nog bij.

De ontwerpen van de etiketten worden afgedrukt met een inktjet-printer. Maar omdat deze met melk op de flessen worden geplakt, worden de uiteindelijk gebruikte etiketten met behulp van een kleuren-kopieerapparaat vermeerderd. De door de inkjet-printer afgedrukte etiketten kunnen er namelijk niet tegen bevochtigd te worden (met melk).

        

“Wijngaard Espergaerde”

Wijngaard Espergaerde is de wijngaard van Harro de Cocq en bevindt zich op het complex van volkstuinvereniging Blixembosch in de buurt Esp, waar deze ‘gaerde’ zijn naam aan ontleent. Esp ligt in de wijk Dommelbeemd wat weer onderdeel is van het stadsdeel Woensel-Noord in Eindhoven.

Wijngaard Espergaerde is een kleine hobbywijngaard die in 2011 is aangelegd op een kavel van 200 vierkante meter. In het voorjaar van 2012 zijn 37 wijnstokken aangeplant. De eerste aanplant bestaat uit drie schimmelresistente blauwe druivenrassen; Cabernet-Cortis, Pinotin en Rondo. Vandeze druiven wordt sinds 2014 wijn gemaakt. In 2016 is de wijngaard aangevuld met een 4e blauwe druivenras; Cabernet-Cantor. Hierdoor komt het totaal aantal druivenstokken voor rode wijn uit op 49 stuks. Van de Cabernet-Cantor wordt in 2019 voor het eerst wijn gemaakt.

Ieder jaar worden van de blauwe druivenrassen afzonderlijke rode basiswijnen gevinificeerd die in wisselende verhouding worden gebruik voor de creatie van de “Robuust Rood” assemblage. Vrijwel ieder jaar wordt een deel van de basiswijn ook als mono-cépage wijn gebotteld.

De illustratie op de etiketten geeft de rijen druivenstokken weer zoals deze in de hobbywijngaard zijn opgesteld. Daarnaast wordt op het etiket het ras, of de rassen waarvan de wijn is gemaakt weergegeven, het alcoholpercentage de inhoud en het jaartal. Voor de wijnen die niet van druiven worden gemaakt, wordt de illustratie van de rijen druivenstokken vervangen door een illustratie van de vrucht waar de wijn van wordt gemaakt.

De etiketten worden geprint op een kleuren-laserprinter en op de flessen geplakt met behulp van gewone koemelk.